Over ons

Over ons
Het Anker Charlois bestaat al sinds 1954 als diaconaal-missionaire vrijwilligersorganisatie. Voorheen was ‘Het Anker’ (zoals deze in de volksmond kortweg wordt genoemd) bekend onder de naam ‘Stichting Jeugdhaven Charlois ’t Anker’. Vanaf 16 december 2016 zijn de activiteiten van Het Anker ondergebracht in een nieuwe stichting Het Anker Charlois. De doelstelling van deze nieuwe stichting past weer helemaal bij de activiteiten en de bedoeling van het werk in de wijk.

We zijn actief in de Rotterdamse wijken Carnisse en Oud-Charlois. We werken namens de Oude Kerk, wijkgemeente van de Protestantse gemeente Rotterdam-Zuid.

Een stukje geschiedenis
Het werk van Het Anker vindt zijn oorsprong in de jaren voor de oorlog. Sociale bewogenheid is voor twee inwoners uit Carnisse een belangrijke drijfveer om zich te ontfermen over de kinderen van de Carnissebuurt. Zij organiseren bijeenkomsten in hun eigen huiskamer, die daarmee de voorloper is van de Jeugdhaven. Dankzij mond-tot-mondreclame wordt de huiskamer al gauw te klein en betrekt men het pand aan de Carnisselaan 40. Na de oorlog gaat de Jeugdhaven zich steeds meer richten op het clubwerk en wordt de Stichting ‘t Anker opgericht. Hiermee werd een begin gemaakt met het kinderevangelisatiewerk in Charlois.
Eind jaren zestig zetten veel kerkleden zich in om geld in te zamelen voor een eigen pand. Dat werd de Mezenstraat in Oud-Charlois. Zodoende kon ’t Anker nog meer werken aan haar zichtbaarheid in de wijk.  

Vernieuwing
Al bijna 60 jaar lang organiseren wij vanuit ons clubhuis aan de Carnisselaan diaconaal-missionair jeugdwerk in de Rotterdamse wijken Carnisse en Oud-Charlois. Tal van activiteiten om kinderen, tieners én hun ouders te bereiken en ze te laten delen in de liefde van onze God.
Om Het Anker levend te houden, dienen we vernieuwend bezig te zijn. De wijk verandert en wij veranderen mee. In samenwerking met de IZB werd in 2013 een nieuwe koers uitgestippeld. Deze vernieuwde website is een onderdeel daarvan. Maar ook nieuwe activiteiten en nieuwe financiële bronnen vormen een onderdeel. Een periode vol uitdagingen, die we vol vertrouwen tegemoet gaan in het besef dat God ons helpt.